Uit persoonlijke interesse heb ik de cursus Pet Bereavement Counsellor gevolgd bij het Centre of Excellence (engelstalig). Pet Beareavement Counsellor staat voor Adviseur Rouwverwerking Dieren.
Tevens heb ik de cursus Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren gevolgd bij Civas.

Rouwproces
Het rouwproces bij dieren heeft altijd mijn interesse gehad. Als dierenliefhebber en baasje is het - naast veel liefde en plezier van je dier - onvermijdelijk dat je ook op een bepaald moment afscheid moet nemen van jouw dier. Verwacht of onverwacht.
Ik ben hier zelf altijd heel bewust mee bezig geweest. Rekening houdend met het dier zelf, de overige dieren in huis, mijn eigen gevoel en de omstandigheden. Je gaat door een 'rollercoaster' van emoties.
Het rouwproces is voor ieder individu en ieder dier totaal anders.
Het was mijn wens om hier meer kennis van te hebben.
O.a. te begrijpen hoe je als baasje om kan gaan met de soms intense gevoelens, kennis van het overlijdens- en stervensproces bij dieren en hulp voor de overige dieren in huis na het overlijden van hun dieren maatje.

Vragen
Heb je hier vragen over of loop je ergens tegen aan, neem dan contact op.
Wellicht kan ik je wat advies geven.

Rouwkaartjes
Binnenkort verkoop ik unieke, ingetogen maar mooie rouwkaartjes voor konijnen en katten.
Een blijk van medeleven voor iemand die je kent die zijn of haar geliefde dier heeft verloren.

Mythes en onwaarheden rondom het rouwproces bij en met dieren

Baasjes die rouw ervaren over het (aankomende) verlies van hun dier zijn vreemd en apart.
Mensen die dit denken hebben vaak onvoldoende kennis over het onderwerp of hebben zelf geen huisdier.
Rouw over een huisdier is normaal en siert het baasje. Het betekent dat de liefde voor het dier groot was en het baasje niet bang is om dit te uiten.

Het is het beste om het overleden dier zo snel mogelijk te vervangen door een ander dier.
Geliefde dieren kunnen nooit 'vervangen' worden. Het zijn allemaal aparte, unieke individuen met unieke persoonlijkheden.
Men moet er emotioneel klaar voor zijn om een nieuw huisdier te verwelkomen en te kunnen zorgen dat dit een succes wordt. Sommige baasjes proberen het rouwproces te 'vermijden' door meteen een nieuw huisdier te adopteren. Dit is echter uiteindelijk niet goed voor het nieuwe dier noch voor het baasje.

Het beste om jezelf te beschermen tegen het verlies van een huisdier, is geen huisdier te adopteren
Dit is een hoge prijs om te betalen om jezelf te beschermen. Door het verwerken van het verlies van je huisdier, maak je ruimte voor een nieuw dier in de toekomst en de ervaring van de onvoorwaardelijke liefde en plezier van een nieuw dier!
Een van de prijzen die we moeten betalen voor veel blijdschap, plezier en liefde met jouw dier, is helaas ook veel pijn en verdriet bij het verlies van je geliefde dier. Dit is echter geen aanleiding om geen huisdier meer te adopteren.

Het is het beste om jouw kind niet de waarheid te vertellen over het overlijden van het huisdier
Het is altijd het beste om de waarheid te vertellen. De kans bestaat dat het kind zichzelf het overlijden, of het 'smoesje' dat het konijn is ontsnapt, zichzelf gaat kwalijk nemen en zichzelf de schuld geeft.

Overige dieren in huis rouwen niet voor het overleden dier
Niets is minder waar!
Huisdieren kunnen onderling een sterke band hebben en vertonen grotendeels dezelfde rouwsymptomen als bij de mens.
Voorbeeld specifiek voor achtergebleven dieren is het blijven zoeken naar het overleden dier indien er geen kans is gegeven om afscheid te nemen. Daarnaast kan verlies van eetlust en een sombere stemming meespelen.