Rouwproces bij dieren
Het rouwproces bij dieren heeft altijd mijn interesse gehad. Als dierenliefhebber en baasje is het - naast veel liefde en plezier van je dier - onvermijdelijk dat je ook op een bepaald moment afscheid moet nemen van jouw dier. Verwacht of onverwacht.
Ik ben hier zelf altijd heel bewust mee bezig geweest. Rekening houdend met het dier zelf, de overige dieren in huis, mijn eigen gevoel en de omstandigheden. Je gaat door een 'rollercoaster' van emoties.
Het rouwproces is voor ieder individu en ieder dier totaal anders.
Het was mijn wens om hier meer kennis van te hebben.
O.a. te begrijpen hoe je als baasje om kan gaan met de soms intense gevoelens, kennis van het overlijdens- en stervensproces bij dieren en hulp voor de overige dieren in huis na het overlijden van hun dieren maatje.

Uit persoonlijke interesse heb ik de cursus Pet Bereavement Counsellor gevolgd bij het Centre of Excellence (engelstalig). Pet Beareavement Counsellor staat voor Adviseur Rouwverwerking Dieren.
Tevens heb ik de cursus Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren gevolgd bij Civas.

Vragen

Heb je hier vragen over of loop je ergens tegen aan, neem dan contact op.
Wellicht kan ik je wat advies geven.

Rouwkaartjes
KonijnWijs trimsalon rouwkaartje
KonijnWijs verkoopt unieke en ingetogen, speciaal voor KonijnWijs ontworpen, rouwkaartjes.
Een blijk van medeleven voor iemand die je kent, die zijn of haar geliefde dier heeft verloren.
Je krijgt het kaartje samen met een envelop en kan zelf binnenin een gepaste tekst schrijven.
Formaat 13.5 x 13.5 cm, dubbelgevouwen.
Eur 5,98 per stuk inclusief verzendkosten

Fabels rondom het rouwproces bij dieren

Baasjes die rouw ervaren over het (aankomende) verlies van hun dier zijn maar vreemd
Mensen die dit denken hebben vaak onvoldoende kennis over het onderwerp of hebben zelf geen huisdier.
Rouw over een huisdier is normaal en siert het baasje. Het betekent dat de liefde voor het dier groot was en het baasje niet bang is om dit te uiten.

Het is het beste om het overleden dier zo snel mogelijk te vervangen door een ander dier.
Geliefde dieren kunnen nooit 'vervangen' worden. Het zijn allemaal aparte, unieke individuen met unieke persoonlijkheden.
Men moet er emotioneel klaar voor zijn om een nieuw huisdier te verwelkomen en te kunnen zorgen dat dit een succes wordt. Sommige baasjes proberen het rouwproces te 'vermijden' door meteen een nieuw huisdier te adopteren. Dit is echter uiteindelijk niet goed voor het nieuwe dier noch voor het baasje.

Het beste om jezelf te beschermen tegen het verlies van een huisdier is geen nieuw huisdier te adopteren
Dit is een hoge prijs om te betalen om jezelf te beschermen. Door het verwerken van het verlies, maak je ruimte voor een nieuw dier in de toekomst en de ervaring van onvoorwaardelijke liefde en plezier!
Een van de prijzen die we moeten betalen voor veel blijdschap, plezier en liefde met jouw dier, is helaas ook veel pijn en verdriet bij het verlies. Dit hoeft echter geen aanleiding te zijn om geen huisdier meer te adopteren.

Het is het beste om jouw kind niet de waarheid te vertellen over het overlijden van jullie huisdier
Het is altijd het beste om de waarheid te vertellen. De kans bestaat dat het kind zichzelf het overlijden, of het 'smoesje' dat het dier is ontsnapt, zichzelf gaat kwalijk nemen en zichzelf de schuld geeft.

Overige dieren in huis rouwen niet voor het overleden dier
Niets is minder waar!
Huisdieren kunnen onderling een sterke band hebben en vertonen grotendeels dezelfde rouwsymptomen als bij de mens.
Voorbeeld is het blijven zoeken door het achtergebleven huisdier naar het overleden huisdier indien er geen kans is gegeven om afscheid te nemen. Daarnaast kan verlies van eetlust en een sombere stemming meespelen.